VINÁRSTVO

Vína vyrábame modernou, reduktívnou technológiou, snažíme sa v čo najväčšej miere zachovať, prípadne zvýrazniť odrodový charakter vín. Hrozno je zberané ručne do malých prepraviek a čo najrýchlejšie šetrne odstopkované a pod malým tlakom vylisované, odkalené a zakvasené. Časť bielych vín je po chladnom kvasení stiahnutá z hrubých kalov a ponechaná na jemných kaloch, ktoré dodajú vínu plnosť. Vína následne školíme podľa potreby rôzne dlho, aby vyzreli do krásy. Nikam sa neponáhľame, pretože nevyrábame šprintérov, ale skôr bežcov na stredné a dlhé trate. Pri červených vínach sa možno dočkáme aj maratóncov...

Po odstopkovaní červených odrôd je rmut zakvasený a ponechaný v zakrytých nádobách, kde ostáva rôzne dlho v závislosti od extrakcie farbív. Rmut je pravidelne premiešavaný a v prípade potreby aj mierne zohriaty. Následne dbáme na to, aby sa odbúrali drsné kyseliny. Po tomto procese a vylisovaní putuje časť červených vín do barikových sudov a časť ostáva vyzrievať v nereze. S procesom vyzrievania sa taktiež neponáhľame a vína ostávajú v sudoch najmenej 9 mesiacov. Červené vína pred fľašovaním nefiltrujeme, ani nijak inak nestabilizujeme.

Nesmierne si vážime dlhoročnú prácu našich šľachtiteľov, preto pristupujeme k takémuto hroznu s úctou a vážnosťou. Je potrebné, aby vyprodukované vína niesli hrdosť kraja, v ktorom sa hrozno zrodilo a v ktorom vznikli a veríme, že v našich vínach túto hrdosť nájdete.